“Het werkplezier door minder uierontstekingen, is niet in geld uit te drukken” ( Met video ! )

Barry van der Burg, Wieringerwerf

 

Op het melkveebedrijf van Barry en Ilse van der Burg in Wieringerwerf staan 120 melkkoeien en 70 stuks jongvee. Zij melken met twee Lely Astronaut A5 melkrobots. De gemiddelde melkproductie op het bedrijf ligt op 9500 kilogram melk per koe en wordt afgeleverd aan de fabriek met 4.50% vet en 3,50% eiwit. ‘’Als bedrijf willen wij graag, met veel arbeidsvreugde een knappe boterham verdienen’’, vertelt Barry. Om dat te realiseren vinden wij uiergezondheid belangrijk op ons melkveebedrijf. ''Het moet gewoon lekker lopen.''

Last van uieronstekingen
Een tijdje geleden heeft Barry op zijn bedrijf last gehad van een oplopend celgetal. Zo vertelt Barry: ''Dit was nog niet het meest problematisch maar er waren wel te veel uierontstekingen. Uiteindelijk ben ik met Frank, Consumables adviseur Lely Center Zevenbergen, om de tafel gaan zitten en hebben we aangegeven waar we tegenaan lopen.’’ Hierna zijn ze samen naar het probleem gaan kijken. 

Frank over zijn werk als adviseur
Er wordt vaak geneigd om direct te spreken over de verschillende uiersprays als er een probleem speelt op het melkveebedrijf, legt Frank uit. ''Er wordt al snel gedacht: ik heb een probleem, dus ik heb meer ontsmetting nodig.'' Dit is meestal niet aan de orde, vertelt Frank. ‘’Als adviseur heb ik meer gegevens nodig, kijk ik meer naar de oorzaak en aan de hand daarvan wil ik de juiste uiergezondheidsspray adviseren’’.

In de stal bij Barry is er gekeken naar het complete melkproces en is er een check gedaan naar de speenconditie. ‘’Ik heb geadviseerd om een meer verzorgende uierspray in te gaan zetten’’, vertelt Frank. Met de verzorgende uierspray wordt er gefocust op de speenverzorging in plaats van de ontsmetting. De Lely Quaress Ultimo is een hele zachte emulsie en een goede verzorgende uierspray. ‘’Ik kan het niet vaak genoeg herhalen, maar de speenconditie is gewoon heel erg belangrijk’’, aldus Frank. 

Arbeidsvreugde
''Het werkplezier dat je hebt dankzij minder uierontstekingen, en door veel minder achter de koeien aan te hoeven gaan om ze te behandelen, dat is niet in geld uit te drukken. Dat geeft gewoon heel veel arbeidsvreugde’’, aldus Barry. 

 

Klik hier voor de Video ! 

 

Klik hier voor meer informatie !

Klik hier voor uw gratis magazine Stallenbouw !